Language

Bästa väggfärgerna för sovrummet

Rosa väggar hos @wunderblumen

Att välja väggfärg till sovrummet är inte alltid så enkelt, inte minst för att det finns så många härliga alternativ. Dova nyanser som subtilt drar åt en grön eller kanske blå väggfärg? En ljus och studsig rosa, eller kalkfärg med mycket karaktär? I februaris ‘The list’, har vi samlat en rad rogivande sovrum med väggfärgen i fokus, som vanligt med inspiration från våra stilsäkra kunder. Dags för ny väggfärg i sovrummet 2023? Här är listan du väntat på.

Mörka väggar ger sovrummet en skönt ombonad känsla. Gråa nyanser är dessutom vilsamma och passar bra med de flesta accentfärger. Dova nyanser som subtilt drar åt en grön eller en blå väggfärg i ditt sovrum är dessutom perfekt om du (som vi) gillar sängkläder i färg. (1.) Här har Wall of art har stylat ett sovrum med perfekt gråblånyans. (2.) Medan floristen Anna Wedin som ligger bakom letterbox flower-företaget Florescent har valt en mustigt grön väggfärg i sitt sovrum, som låter sovrumbuketten stå för färgprakten. (3.) Alexandra Arvidson, @alexandraarvidson, vågar sig på en riktigt djup nyans av grönblå. Peak mys, vi älskar det!

Här har vi två exempel på hur man kan måla när man har lågt i tak men ändå vill leka med färg. En midjehög panel och snickerier i en djup färgton ger rummet en härlig känsla utan att det känns för mörkt. (4.) Danska Johanne Landbo bakom Instagramkontot @femte.til.venstre satsar på mörkblå panel. (5.) Rachel och Axel har målat sina snickerier i en vacker röd nyans typisk för 1700-talet för att vara trogen kulturhusets byggnadsår. 

En blå väggfärg skänker harmoni till vilket sovrum som helst. Forskningen pekar dessutom på att det är med den blå färgen vi sover allra bäst. Från dovt åskmolnsblå till lätt himmelsblå, välj fritt från hela skalan. (6.) Vilma @vilmarosas nailar den himmelska tonen, och hur fin är den inte ihop med vår puderrosa färg Wilted?

På tal om rosa. Vi har alltid drömt om rosa sovrum. Fyllig dusty pink, ljus och studsig eller en lugn nyans med mycket gult pigment – Rätt ton av rosa har förmågan att vara vilsam och färgstark på samma gång. Rosa är också lätt att kombinera med många andra färger och utgör till exempel en väldigt fin bas till hela Midnatts sortiment. (7.) Linnéa, vars idylliska liv på landet du kan följa @bettnahuset, har satsat på en brunrosa variant med mycket karaktär. (8.) Konstnären Siri Carlén matchar våra olivgröna sängkläder med en ljust bubbelgumsrosa som vi älskar! (9.) Stylisten Elin Wallin, @studioelwa, låter en mjuk gammelrosa vara basen i sitt drömmiga sovrum.

Att måla med kalkfärg eller putsa in väggarna med microcement är ett fint alternativ i om man vill skapa liv i väggarna och ge sovrummet karaktär utan att gå bananas med färg. Det skapar den där perfekta medelhavs-vibben och en vacker rustika känsla som hämtad från svunna tider. (10.) Tyska @ponyundbart matchar sina kalkväggar med stora gröna blad, medan (11.) @smetiwish satsar på konst.

Vågar du? Såklart du gör. Att vakna i ett sovrum med riktigt gula väggar måste ju vara som att stiga upp i solsken varje dag. Extra snyggt blir det till strama designmöbler, och såklart några av Midnatts mest vågade färgval när det kommer till bäddningen. (12.) Färginspiratören Melanie bakom instagramkontot @nuhtrop.m gör det riktigt bra!

Mmm, grönt symbolisk för naturen och enligt feng shui står grön färg även för förnyelse och ny energi. Grönt passar i de flesta rum, men en varm grön färg i sovrummet är alldeles särskilt lämpligt eftersom det skapar en vilsam plats för återhämtning. (13. & 14.) Här ser vi två snarlika gröna nyanser men i två helt olika sovrum, visst funkar det lika bra i Wall of Art’s moderna barnrum som i 20-talslägenheten med snickerier och rymd? (15.) Digitala kreatören Hannah Persson, @hannahperssons, har också en vacker grön nyans i sitt sovrum. Den drar lite mer åt blått vilket gör de optimal att matcha med våra sängkläder i färgen Siesta! 

Så kom vi då till vitt, avsaknaden av färg. Visst uppfattas det ofta som harmoniskt och fritt från intryck, men för att ett vitt rum inte ska kännas stelt och kallt är det viktigt att blanda in varma detaljer, gärna i jordfärger och trä. (16.) I stylisten Ida Laugas svärföräldrars hem på den franska landsbygden har man hittat den perfekta balansen. (17.) Katrine Marie Laoru, @_laoru_ har skapat samma härliga vibe utan den franska landsbygden som backdrop. (18.) Du behöver heller inte ha en romantisk setting för att vitt ska komma till sin rätt. Titta bara på hur fotografen @mia_loves_things mjukar upp det vita med pastelliga nyanser och moderna former.

Kontraster skapar känslan! (19.) I Julie Wittrup Pladsbjergs, @juliewp, förra sovrum lät hon väggarna vara helt råa. För att få till den vägg-looken måste man självklart ha lite tur. Vem vet vad som lurar bakom den där trista tapeten eller panelen? Dessutom får de kalla, råa väggarna sängen att se, om möjligt, ännu mer inbjudande ut med sina mjuka textilier och fluffiga täcken.  

17+18 Neutrala beigea väggar i ditt sovrum är aldrig fel. Ett safe val, absolut. Men greige bjuder på en subtilt mångfacetterad färgskala som skapar mysiga rum, med mjuk framtoning som dessutom är lätta att inreda. Extra mjuk och ombonad känsla får du om du målar tak och väggar i samma färg i ditt sovrum. (20.) Här ser vi ett superfin alternativ från färgföretaget Alcro som matchar sin khaki-beiga ton med sängkläder i färgen  Dromedary. (21.) Och Elsa Billgrens Gotlands-sovrum, med sina subtila väggfärg kvalar nog in som ett av sommarens drömmigaste?

Terrakottafärgade väggar tar dig till medelhavet på sekunden. (22.) En ljuvlig känsla att somna och vakna till om du frågar oss, och @krusenbergsodlarna vars sovrum som syns i bild. 

Materialkänslan och doften av trä är svårslaget, varför inte förvandla ditt sovrum till en trädkoja? (23.) I klassiskt fjällstuk som hos Melanie Lichtenschop, @melanie.lichten, (24.) eller arkitektur-stylish á la Linn Eklund, @eeclubhouse.

Shop the look