Language

Bästa DIY-sänggavlarna

Letar du efter en sänggavel som kan komplettera ditt sovrum på ett perfekt sätt? Att bygga en egen sänggavel är faktiskt ett av de enklaste DIY-projekt man kan ta sig an. En platsbyggd lösning är även ett perfekt tillfälle att få till en praktisk sänggavel med inbyggd förvaring i sovrummet. Att göra sänggaveln själv, istället för att köpa något nytt, är dessutom i många fall både billigare och snyggare. I den här månadens The list, har Midnatt-teamet samlat de bästa DYI-sänggavlarna vi kunnat komma över, som vanligt med inspirationen från våra kunder.  Så här kommer dem, våra (och era)  bästa tips och idéer på sänggavlar du gör själv med tyg, trä och färg.

1. Josefine Halfwordsson, grundare av Tônn är expert på små enkla lösningar som gör hela skillnaden för ett rum. En sådan här enkel hemmagjord sänggavel i MDF blir både snygg och funktionell. Eftersom sänggaveln också fungerar som nattduksbord passar den perfekt i små sovrum med begränsad golvyta.

2 & 3. Hos stylisten och Midnatt-ambassadören Ida Lauga, hittar vi en annan variant på  DIY-sänggavel med inbyggd hylla. Den här är ännu tunnare och fungerar även fint som tavelhylla. En tavellist över sängen ger karaktär till rummet och gör att man snabbt kan förändra känsla med humör genom att byta ut konsten.

4. Finska concept designern Heidi Valkola har byggt en supersnygg kombinerad sänggavel och hylla och sedan klätt den med rundstav. Vi älskar panelkänslan!

5. Tyska färg-och inredningsinspiratören Swantje Hinrichsen har ett annat fint exempel på sänggavel med hylla ovanför huvudändan.

6. Johanne Landebo bakom instagramkontot @femte.til.venstre renoverar ett 70-talshus i norra Danmark. Här skapar hon känslan av en sänggavel genom att måla väggen bakom i två olika färger och sätta en kontrasterande list där väggfärgerna möts på väggen. Fint!

7 & 8. En klädd sänggavel behöver inte vara fyrkantig. Tvärtom. Den här DIY-sänggaveln har böljande former. När du sågar till MDF-skivan som är basen i en klädd sänggavel kan du välja vilka former du vill. Stylisten Soraya Forsberg som gjort den här vackra sänggavel bjuder alltid på tonvis med inspiration om vad du kan skapa själv om du är tillräckligt kreativ. Kikar du i hennes instagramflöde kan du se hur sänggavel och rummet som helhet förändras och utvecklas.

9. Med en förkärlek till sydeuropeiska bakgårdar och engelskt badrumsporslin renoverar Emelie och Magnus en tegelvilla från 1910. I deras sovrum ser vi ytterligare ett exempel på en klädd sänggavel med en mer unik form. Ta fram sticksågen och skapa något liknande. Inspirationen hittar du @foreningsgatan14, och, från hotell i södra Frankrike och B&B’s på den engelska landsbygden.

10. Hos vår co-founder Louisa Hammarbäck hittar vi ett annat exempel på hur ett vackert tyg kunde inspirera till en personlig sänggavel med helt eget uttryck. Gaveln hittade hon på blocket, och då såg den absolut inte ut såhär. Men ett snyggt tyg och en hårt jobbande häftpistol senare så!

11. Det absolut lättaste sättet är att spika upp ett tygstycke eller bonad på väggen. Det här är en stylad bild och i verkligheten så behöver nog tyget ha mer förstärkning kring spikarna, men det är ju enkelt fixat. Att hänga tyg längs väggen mot sängen var vanligt förr i tiden för att både isolera och skydda väggen. Dessutom är det väldigt mysigt tycker vi.

12. När fotografen Charlie Drevstam och Maja Blix inredde gästhuset på Österlen inspirerades de av Midnatts färg Lake. Sängen är givetvis bäddad med färgen och golvet är målat i en liknande NCS. Genom att hänga Midnatts badlakan i samma blåa kulör bakom huvudänden har de trollat fram känslan av en perfekt matchande sänggavel. Genialt! Behöver vi säga att gästhuset numer går under namnet Lake House?

Shop the look