Om Midnatt

A fresh take on soft trends

Midnatt är ett svenskt varumärke som gör hemtextilier för barn och vuxna i krispig, ekologisk bomull. En urtvättad favoritskjorta och ett påslakan på landet som det bäddats med i flera generationer blev startskottet för Midnatts första kollektion.

Vår ambition är att alltid kunna ge ditt hem en samtida look där färger och mönster kan kombineras precis som du vill. Färgade underlakan och örngott som säljs separat gör det dessutom enkelt för dig att komplettera och uppdatera din säng med det du redan har. Våra kollektioner växer organiskt och det senaste tillskottet till Midnattfamiljen är produkter för det dukade bordet.

Est. 2017

Our story

Midnatts grundare, Josephine Blix och Louisa Hammarbäck, delar en lång historia som medarbetare och kreativ duo. Deras journalistiska bakgrund och gemensamma intresse för estetik gav dem många spännande år i den svenska magasinsvärlden.

Någonstans mellan stilspaningar, färger och former uppstod idén att skapa ett medvetet varumärke med en ny känsla för mjuka trender. Ur det föddes Midnatt och ambitionen att erbjuda ekologiska hemtextilier, till bra priser för alla typer av hem.

Hållbarhet

Conscious bedding for sweeter dreams

Våra sängkläder ska vara sköna och följsamma, vackra att titta på och givetvis hållbart producerade. Utifrån den devisen har vi navigerat sedan starten och självklart har det även satt ramarna för våra köks- och badprodukter. Under 2022 föll några av de sista bitarna på plats för den helt certifierade produkten vi alltid drömt om att kunna erbjuda. Ni kan läsa mer om den resan här nedanför.

Produktion i Indien

Midnatt har sin produktion i Tamil Nadu i Indien, där textilproduktion och bomullsodling sker i nära anslutning till varandra. Vi samarbetar med en liten, familjeägd fabrik där den nya generationen leder övergången till GOTS-certifierad produktion. De köper tyget och färgar hos lokala producenter och allt är GOTS-certifierat. Vi transporterar sedan våra produkter till Europa sjövägen. Eftersom bomullen och tyget produceras i samma område som resten av vår produktion hålls transporterna till ett minimum.

Ekologisk bomull

Midnatt har sedan starten 2017 använt GOTS-certifierad ekologisk bomull i alla våra produkter, med undantag för en kollektion med återvunnen bomull lanserad 2023. Sedan 2021 har hela produktionskedjan även varit GOTS-certifierad, den sista länken var att vår verksamhet i Sverige blev certifierad under 2022. Det betyder att vi nu kan sätta en GOTS-etikett på alla nya produkter.

GOTS och social hållbarhet

Som liten aktör har det varit viktigt att luta sig mot en oberoende tredjepart som står för granskning och kvalitetskontroll. GOTS, eller Global Organic Textile Standard, är den ledande aktören inom certifiering av organiska fibrer. Men GOTS  inkluderar inte bara de ekologiska aspekterna av produktionen utan även sociala, det vill säga, arbetsvillkoren inom produktionen. Läs mer om GOTS och deras kriterier här.

Återvunnen bomull

I Indien säljer fabrikerna sitt bomullsavfall till lokala aktörer som sorterar upp materialet och säljer vidare bomullen till statsägda återvinningsanläggningar som skapar “nytt” råmaterial av bomullen. Även insamlade, använda bomullsprodukter återvinns. Vår indiska fabrik har köpt in färdiga garner tillverkade av återvunnen bomull som vi låtit väva tyg av. 

Återvunnen bomull ska inte förväxlas med ekologisk bomull, då råvaran är en mix av olika sorters bomull, med stor sannolikhet är en majoritet av den konventionellt odlad. Miljövinsten är att man kan skapa tyger utan att odla ny bomull.